Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021

AIS: Ένα σύστημα για την αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίαςΠάνω σε ένα σχέδιο για την καλύτερη προετοιμασία του επιστημονικού κόσμου για την επόμενη πανδημία εργάζεται διεθνής ομάδα επιστημόνων, λαμβάνοντας υπόψιν τις εμπειρίες από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Βλάντεκ Μίνορ τουUVA (University of Virginia)και οι συνάδελφοί του ζητούν για τη δημιουργία ενός ΑΙS (Advanced Information System)που θα βοηθά τους επιστήμονες να ενοποιούν, παρακολουθούν και αξιολογούν τους μεγάλους όγκους δεδομένων που παράγονται καθώς οι ερευνητές αποκαλύπτουν τη μοριακή δομή του επόμενου παθογόνου που θα αξιολογηθεί ως η επόμενη μεγάλη βιολογική απειλή. Οι πληροφορίες πάνω στο σχήμα, τη δομή και τις λειτουργίες του παθογόνου είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη φαρμάκων, εμβολίων και θεραπειών- πχ τα εμβόλιαCovid-19που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στοχεύουν την πρωτεΐνη- «ακίδα» στην επιφάνεια τουSARS-CoV-2.

H onlineπηγή πληροφοριών τους ( https://covid-19.bioreproducibility.org/ ) επιδεικνύει τη χρησιμότητα της προσέγγισής τους και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια νέα ερευνητική στρατηγική, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές. Στοsiteπεριλαμβάνονται αξιόπιστα3Dδομικά μοντέλα για πολλαπλές πρωτεΐνες σε σχέση με τον SARS-CoV-2,περιλαμβανομένων πιθανών στόχων για φάρμακα.

Ένας σημαντικός σκοπός για τοAISθα είναι ο εντοπισμός δομών που μπορούν να εξελιχθούν και να βελτιωθούν, όπως λένε οι ερευνητές. Επίσης, είναι κρίσιμης σημασίας τα δομικά και άλλα δεδομένα για παθογόνα να είναι όσο ακριβή γίνεται και οι επιστήμονες από διαφορετικούς τομείς εξειδίκευσης να «μιλούν την ίδια γλώσσα» όταν συζητούν και χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά.

«Περίπου 100.000 άρθρα που σχετίζονται με τηνCovid-19έχουν δημοσιευτεί και πάνω από 1.000 μοντέλα μακρομορίων που κωδικοποιούνται απόSARS-CoV-2έχουν διαπιστωθεί πειραματικά μέσα σε περίπου έναν χρόνο. Κανείς δεν μπορεί να “χωνέψει” αυτόν τον όγκο πληροφορίας” είπε ο Μίνορ. «Πιστεύουμε ότι η πιο πολλά υποσχόμενη λύση στην υπερφόρτωση πληροφορίας και την έλλειψη αποτελεσματικής ανάπτυξης πληροφοριών είναι η δημιουργία ενός προηγμένου συστήματος πληροφοριών που είναι ικανό να συλλέγει αποτελέσματα από όλες τις σχετικές πηγές και να παρουσιάζει τις πληροφορίες με εποικοδομητικούς τρόπους που προωθούν την κατανόηση και τη γνώση» πρόσθεσε.

«Στην ιστορία της ανθρωπότητας, η πανδημίαCovid-19είναι σχετικά ήπια συγκριτικά με τη βουβωνική πανώλη (τον Μαύρο Θάνατο) που σκότωσε εκατό φορές περισσότερους ανθρώπους» υπογραμμίζουν οι ερευνητές. «Μπορεί να μην είμαστε τόσο τυχεροί την επόμενη φορά».

AIS: Ένα σύστημα για την αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας (msn.com)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου