Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

Πόσα βήματα πρέπει να κάνεις για να χάσεις λίπος (hint: η απάντηση δεν είναι 10.000)Πόσα βήματα χρειάζεται να κάνεις την ημέρα για να χάσεις το περιττό βάρος; Είναι πάνω από 10.000 ή λιγότερα; Και για να επιτύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα πρέπει να αυξήσεις ταχύτητα και ρυθμό ή το καταφέρνεις και με χαλαρό περπάτημα;

Ο διάσημος online personal trainer Scott Laidler εξηγεί πως το περπάτημα πρέπει να είναι μέσα στην καθημερινότητά μας για λόγους υγείας και ευεξίας.
Ποια τα οφέλη;

Σύμφωνα με μια έρευνα της βρετανικής κυβέρνησης, το περπάτημα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθειες, άνοια και κάποιες μορφές καρκίνου. Με έναν δεκάλεπτο περίπατο μπορείς μάλιστα να μειώσεις την πιθανότητα ενός πρόωρου θανάτου κατά 15%.
Πώς προέκυψαν τα 10.000 βήματα;

Τα 10.000 βήματα την ημέρα αποτελεί ο dream στόχος για όλους. Η ιστορία ξεκινά από έναν Ιάπωνα ακαδημαϊκό, ο οποίος το 1964 είχε εφεύρει έναν βηματομετρητή της εποχής, πιστεύοντας πως αν οι πολίτες αύξαναν τον μέσο όρο των 4.000 βημάτων σε 10.000, θα κατάφερναν να κάψουν 500 θερμίδες παραπάνω. Έτσι, η αύξηση της καθημερινής σωματικής άσκησης θα αντικατοπτριζόταν στην ενέργεια που καίγεται, αλλά το ίδιο θα συνέβαινε όποιο κι αν ήταν το ποσοστό αύξησης της δραστηριότητας.
Πόσες θερμίδες καις κάνοντας 10.000 βήματα;

Αν και υπάρχει ο κάνονας που λέει πως οι 6.000 θερμίδες ισούνται με 500 θερμίδες, δεν αποτελεί απολυτή απάντηση καθώς για τον καθένα παίζει ρόλο ο ρυθμός, το βάρος, το λίπος και η ηλικία που επηρεάζουν τα αποτελέσματα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια εξίσωση που να μας δίνει έναν σίγουρο αριθμό, παρά το τι λειτουργεί για τον καθένα μας.


Πόσα βήματα πρέπει να κάνεις για να χάσεις βάρος

Περπατώντας 20 λεπτά ανά 1,5χλμ μπορείς να κάψεις 3 θερμίδες το λεπτό, περίπου 90 θερμίδες για ένα μισάωρο περπάτημα. Αν όμως αυξήσεις ρυθμό, ανεβάζοντας στα 12 λεπτά, τότε οι θερμίδες θα διπλασιαστούν, ξεπερνώντας τις 180. Φυσικά, τα νούμερα διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό, παρόλα αυτά ο τρόπος αυτός μπορεί να σε βοηθήσει. Διαφορετικά, χρησιμοποίησε έναν μετρητή fitness.

Σύμφωνα με τον Laidler, αν θέλεις να χάσεις βάρος ο στόχος θα πρέπει να είναι τα 5.000-7.000 βήματα είτε σε ανηφόρα είτε με γρήγορο ρυθμό. Και αυτό γιατί θα ανέβουν οι παλμοί της καρδιάς και τότε είναι που ξεκινά η διαδικασία της καύσης.
Επένδυσε στον σωστό εξοπλισμό

Κατά τον Laidler τα μόνα που θα χρειαστείς είναι ένα καλό ζευγάρι αθλητικά για τρέξιμο, μια playlist ή ένα podcast που θα σε κρατήσει απασχολημένο.

Πόσα βήματα πρέπει να κάνεις για να χάσεις λίπος (hint: η απάντηση δεν είναι 10.000) (msn.com)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου