Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Λιβάνι-Boswellia: Αντιμετωπίζει τις φλεγμονές καλύτερα από τα φάρμακαΤο boswellic acid είναι το ενεργό συστατικό της Boswellia serrata (μποζουέλια), γνωστής και ως ινδικό λιβάνι, ενός δένδρου ιθαγενούς στην Ινδία. Λιβάνι-Boswellia: Αντιμετωπίζει τις φλεγμονές καλύτερα από τα φάρμακα
Η ρετσίνα από το δένδρο περιέχει ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες συστατικό που ονομάζεται AKBA (3-acetyl-11-keto-β-boswellic acid).

Το εκχύλισμα του boswellia serrata περιέχει υψηλά επίπεδα οξέων boswellic. Το αρωματικό κολλώδες ρετσίνι από το δένδρο έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες από τους θεραπευτές της Αγιουρβέδας (παραδοσιακής ινδικής ιατρικής) για τη θεραπεία της αρθρίτιδας.

Οι επιστήμονες έχουν απομονώσει το ενεργό συστατικό της Boswellia serrata, και αυτό είναι το μόνο γνωστό φυτικό συστατικό που εμποδίζει τη βιοχημική οδό της 5-λιποοξυγενάσης (5-LOX) που προκαλεί φλεγμονή.

Οι βιοχημικοί οδοί της φλεγμονής του σώματος έχουν δύο παρακλάδια,
την κυκλοοξυγενάση (COX) και
την λιποοξυγενάση (LOX) (1-3).

Δυστυχώς τα χημικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα καταστέλλουν μόνο την κυκλοοξυγενάση, και συγκεκριμένα και τις δύο μορφές της κυκλοοξυγενάσης: την COX-1 και την COX-2. Η κυκλοοξυγενάση-1 (COX-1) όμως είναι απαραίτητη για την προστασία του βλεννογόνου του στομάχου.


Αυτός είναι ο λόγος που τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα προκαλούν σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα. Υπάρχουν όμως φυτικές ουσίες που καταστέλλουν μόνο την κυκοοξυγενάση-2 (COX-2), αφήνοντας την κυκλοοξυγενάση-1 (COX-1) ανεπηρέαστη. Μια τέτοια φυτική ουσία είναι η κουρκουμίνη που προέρχεται από το βότανο turmeric.

Το σημαντικό πρόβλημα των χημικών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων είναι ότι

καταστέλλουν μόνο την κυκλοοξυγενάση (COX) και δεν επιδρούν στην λιποοξυγενάση (LOX). Η βιοχημική οδός της λιποοξυγενάσης παράγει λευκοτριένια. Όταν μπλοκάρει μόνο η κυκλοοξυγενάση-2 (COX-2), η βιοχημική οδός της λιποοξυγενάσης (LOX) συνεχίζει να παράγει αυτούς τους ισχυρούς μεσολαβητές φλεγμονής.

Οι ερευνητές έχουν βρει ότι η αναχαίτιση μόνο της κυκλοοξυγενάσης-2 (COX-2) συντελεί στην επιδείνωση της παραγωγής φλεγμονωδών κυτοκινών όπως ο παράγοντας νέκρωσης όγκων-άλφα (TNF-alpha) και η ιντερλευκίνη-1 βήτα (1L-1b) που προκαλούν καταστροφική βλάβη στις αρθρώσεις.

Ευτυχώς υπάρχει ένα φυτικό συστατικό που εμποδίζει τη λιποοξυγενάση (LOX).

Αυτό το συστατικό είναι το Boswellic acid που εξάγεται από το βότανο boswellia. Έτσι για παράδειγμα ο συνδυασμός κουρκουμίνης και boswellic acid εμποδίζει και την κυκλοοξυγενάση-2 (COX-2) και τη λιποοξυγενάση (LOX), καταπολεμώντας τη φλεγμονή και την αρθρίτιδα αποτελεσματικότερα από τα χημικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα και χωρίς τις παρενέργειες των τελευταίων.

Από τότε που έγινε αυτή η πρόσφατη ανακάλυψη οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν ένα φάρμακο που να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως το boswellic acid, εμποδίζοντας τη χημική αντίδραση που οδηγεί στα προκαλούντα πόνο και φλεγμονή λευκοτριένια από το αραχιδονικό οξύ.

Λόγω του ότι τα σύγχρονα φάρμακα του εμπορίου στοχεύουν μόνο

στις βιοχημικές οδούς της κυκλοοξυγενάσης-1 (COX-1) και κυκλοοξυγενάσης-2, ο φυσικός αυτός αναστολέας της 5-λιποοξυγενάσης είναι το ιδανικό φάρμακο για όσους υποφέρουν από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι για να καταπολεμηθεί η αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες πρέπει να αναχαιτιστούν οι βιοχημικές οδοί τόσο της COX-2 όσο και της 5-LOX (4).
Αυτό σημαίνει ότι το boswellic acid είναι απαραίτητο

τόσο για αυτούς που ακολουθούν χημική φαρμακευτική θεραπεία για την αρθρίτιδα όσο και για αυτούς που ακολουθούν θεραπεία με φυσικά συστατικά. Κλινικές μελέτες που έχουν χρησιμοποιήσει βοτανικές φόρμουλες με Boswellia έχουν επιτύχει καλά αποτελέσματα τόσο στην οστεοαρθρίτιδα όσο και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.


Μια μελέτη που διερεύνησε την επίδραση της κατανάλωσης εκχυλίσματος boswellic acid τιτλοδοτημένου να περιέχει 30% AKBA στην αρθρίτιδα, βρήκε ότι το εκχύλισμα βελτίωσε σημαντικά την ευκαμψία των αρθρώσεων, μείωσε το πρήξιμο και προστάτεψε την άρθρωση από την καταστροφή του χόνδρου που προκαλείται από τη φλεγμονή (5).


Ένα βελτιωμένο εκχύλισμα που περιέχει AKBA μαζί με άλλα μη πτητικά έλαια boswellia έδειξε βελτιωμένη δράση σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις σε σύγκριση με άλλα παρασκευάσματα που ήταν τιτλοδοτημένα να περιέχουν την ίδια ποσότητα AKBA (6).

Η συνηθισμένη δόση του boswellic acid για τη θεραπεία της αρθρίτιδας είναι 400 mg τρεις φορές την ημέρα.
Πηγή: mariosdimopoulos.com

Μάριος Δημόπουλος – Διατροφολόγος-Συγγραφέας
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος του American Association of Drugless Practitioners
Μέλος του American Association of Nutritional Consultants
Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe

Η αντιφλεγμονώδης δράση του μποσβέλλια, είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι χρόνιες φλεγμονές συνδέονται σχεδόν με όλες τις ασθένειες του οργανισμού μας: Φλεγμονές ο ΕΧΘΡΟΣ της Υγείας ΜΑΣ. Πως να τις Μειώσουμε

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Λιβάνι-Boswellia Serrata: Ένα Ισχυρό Φυσικό Αντιφλεγμονώδες
Λιβάνι ενάντια σε Καρκίνο, Οστεοαρθρίτιδα, σύμμαχος του Αναπνευστικού

Και MSM, αντιμετωπίζει πόνους σε πλάτη-αρθρώσεις, τενοντίτιδες, αρθρίτιδες, αλλεργίες, άσθμα, παράσιτα

Αρθρίτιδες: 22+1 εναλλακτικοί τρόποι για να τις νικήσετε

Η κατάλληλη διατροφή για ασθενείς με αρθρίτιδα

Αρθρίτιδες. Οστεοαρθρίτιδα, ποδάγρα ή ουρική αρθρίτιδα και ρευματοειδής αρθρίτιδα
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Lewis R.A., et al., Leukotrienes and Other Products of the 5-Lipoxygenase Pathway — Biochemistry and Relation to Pathobiology in Human Diseases, N Engl J Med, 323:645-655, 1990 http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199009063231006
Petets-Golden M., Cell Biology of the 5-Lipoxygenase Pathway, American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, Vol. 157, No. 6, Jun 01, 1998 http://www.atsjournals.org/doi/full/10.1164/ajrccm.157.6.mar4
Cox-1, Cox-2, wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclooxygenase
Safayhi H., Sailer E.R., Mechanism of 5-lipooxygenase inhibition by acetyl-11-keto-beta-boswellic acid, Mol Pharmacol, 47(6):1212-1216, 1995 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7603462
Sengupta K., et al., Cellular and molecular mechanisms of anti-inflammatory effect of Aflapin: a novel Boswellia serrata extract, Mol Cell Biochem, 354(1-2):189-97, 2011 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21479939
Sengupta K., et al., Comparative efficacy and tolerability of 5-Loxin and Aflapin against osteoarthritis of the knee: a double blind, randomized, placebo controlled clinical study, Int J Med Sci, 7(6):366-377, 2010 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2974165/ http://www.medsci.org/v07p0366.htm

Λιβάνι-Boswellia: Αντιμετωπίζει τις φλεγμονές καλύτερα από τα φάρμακα - Προϊόντα της Φύσης (proionta-tis-fisis.com)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου