Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της καλέντουλας και χρήσεις






Η καλέντουλα είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Είναι ένα ετήσιο φυτό που καλλιεργείται συχνά σε κήπους αλλά και σε αγρούς. Τα άνθη της είναι κίτρινα ή ζωηρά πορτοκαλί, απλά ή διπλά και τα φύλλα της αντίθετα. Μάλιστα, αν κάποιος τρίψει τα ξεραμένα φύλλα της θα δοθεί μια ιδιαίτερα ευχάριστη αρωματική μυρωδιά.

Η καλέντουλα των αγρών φτάνει μέχρι τους 50 πόντους σε ύψος και το χρώμα της είναι ζωηρό πορτοκαλί. Φυτρώνει μέσα σε αμπέλια ή λιβάδια και έχει τις ίδιες ιδιότητες με αυτήν που καλλιεργείται. Η εποχή της άνθισης και της συλλογής της είναι από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Μέρη του φυτού όπως τα κεφάλια, συλλέγονται όταν ανοίξουν τελείως και ξηραίνονται σε σκιά και σε θερμοκρασία μικρότερη από 35 βαθμούς κελσίου.
Η ιστορία της καλέντουλας

Η ιστορία της πηγαίνει πολλούς αιώνες πίσω όταν χρησιμοποιούνταν από τον αρχαίο, τον ρωμαϊκό, αραβικό και ινδικό πολιτισμό ως θεραπευτικό βότανο, αλλά και ως συστατικό σε φαγητά, καλλυντικά και υφάσματα. Η ονομασία της έχει λατινική ρίζα και προέρχεται από τη λέξη “calens”, που σημαίνει την πρώτη μέρα κάθε μήνα, καθώς οι Ρωμαίοι ισχυρίζονταν ότι τότε ανθίζει.

Η θεραπευτική της ιδιότητα είναι γνωστή αιώνες πριν. Για παράδειγμα, στην αρχαιότητα έφτιαχναν ένα ποτό, στο οποίο έβαζαν άνθη καλεντούλας μέσα σε κρασί κι αυτό το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία της δυσπεψίας. Επίσης, τα πέταλα της είχαν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή κρεμών που θεράπευαν ερεθισμούς του δέρματος.
Συστατικά

Η καλέντουλα περιέχει μια σειρά από ευεργετικά συστατικά, στα οποία οφείλονται οι θεραπευτικές της δράσεις. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει σαπωνίνες, καροτενοειδή, στερόλες, φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια.
Θεραπευτικές ιδιότητες

Πλέον η καλέντουλα θεωρείται από τα πιο σημαντικά βότανα για την αντιμετώπιση των δερματικών προβλημάτων όπως είναι η φλεγμονή ή μόλυνση. Οι σαπωνίτες είναι αυτοί που δρουν αποτελεσματικά κατά της φλεγμονής.

Τα άνθη της έχουν αποδειχθεί ευεργετικά στην γρήγορη επούλωση των πληγών, λόγω της αντισηπτικής της δράσης.

Δημοφιλής, είναι και οι ευεργετικές ιδιότητες της για το δέρμα, διότι περιέχει καροτενοειδή και φλαβονοειδή.Για αυτό το λόγο περιλαμβάνεται σε αρκετές κρέμες προσώπου ή σώματος.

Το τσάι από τα άνθη και τα φύλλα της, είναι τονωτικό κατά των κιρσών και ταυτόχρονα συντελεί στη σωστή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Η αλοιφή της καλέντουλας είναι ιδιαίτερα θεραπευτική για την ακμή, ενώ κατευνάζει φλογώσεις του δέρματος και βοηθά το ξηρό δέρμα.

Τα άνθη του φυτού, βοηθούν τα πονεμένα ή και κουρασμένα πόδια.

Όταν λαμβάνεται με εσωτερική χρήση π.χ ως τσάι, μπορεί να αντιμετωπίσει τα έλκη του στομάχου. Ειδικότερα, χρησιμοποιείται για θεραπεία γαστρικών και δωδεκαδακτυλικών ελκών.

Σημαντικό πλεονέκτημα της είναι ότι καθαρίζει το αίμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φάρμακο σε περιπτώσεις καρκίνου που είναι μη εγχειρίσιμες.

Τα αιθέρια έλαια, αναστέλλουν των πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και των μυκήτων.

Τέλος, το λάδι της καλέντουλας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βρεφικό λάδι ή σαν λάδι για μασάζ με αρωματοθεραπεία για όλους τους τύπους δέρματος.

Προσοχή: Αν για κάποιο λόγο παίρνετε ηρεμιστικά, θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η καλέντουλα επιδεινώνει την υπνηλία.
Pharmalead Calendula Cream

Η συγκεκριμένη κρέμα θα προσφέρει ενυδάτωση στην ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα. Επίσης, ανακουφίζει κι ενυδατώνει από ήπιους δερματικούς ερεθισμούς και κοκκινίλες. Η πλούσια ενυδάτωση που χαρίζει γίνεται χάρη στο μοναδικό βάμμα καλέντουλας. Είναι ιδανική για μετά το ξύρισμα, ακόμη και για το απαιτητικό ευαίσθητο δέρμα του μωρού.

Οφέλη: Ενυδατώνει και καταπραΰνει την ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα, ενώ συμβάλλει και στη διευκόλυνση του ύπνου.
Weleda Κρέμα καλεντούλας για την αλλαγή πάνας

Η καλεντούλα όπως είπαμε και προηγουμένως χρησιμοποιείται πολύ σε βρεφικά ή παιδικά είδη. Αυτήν η κρέμα της Weleda, είναι για αλλαγή πάνας, η οποία προλαμβάνει το σύγκαμα και περιποιείται αποτελεσματικά την ερυθρότητα. Το εκχύλισμα της καλεντούλας, δημιουργεί μια πλούσια κρέμα φιλική προς το δέρμα που αποτρέπει την ερυθρότητα και φροντίζει την περιοχή γύρω από την πάνα.

Οφέλη: Είναι ιδανική ακόμη και για τα πιο ευαίσθητα δέρματα.
Apivita Βιολογικό έλαιο καλεντούλας

Αυτό το βιολογικό έλαιο καλεντούλας, είναι αντιφλεγμονώδες και θα σε βοηθήσει για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Ακόμη, είναι ιδανικό για τις ευαίσθητες επιδερμίδες και τους ήπιους δερματικούς ερεθισμούς.

Οφέλη: Τα καροτενοειδή και φλαβονοειδή που περιέχει η καλέντουλας, δρουν ευεργετικά για την προστασία της επιδερμίδας.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της καλεντούλας - oFarmakopoiosMou.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου