Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Αιθέρια Έλαια για ΠαιδιάΜπορούν τα αιθέρια έλαια να κάνουν κάτι περισσότερο από το να μυρίζουν όμορφα;

Φυσικά! Σε παιδιά και ενήλικες, μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλές ενοχλήσεις και ακόμη και να κάνουν περιττές 1-2 επισκέψεις στον παιδίατρο.

Τα αιθέρια έλαια δεν είναι η ειδικότητά μου αλλά μάζεψα τα «βασικά» που αξίζει να γνωρίζει κανείς σε αυτό το άρθρο. Περιγράφω μερικά χρήσιμα αιθέρια έλαια και τη χρήση τους, την πρακτική εφαρμογή, τα προληπτικά μέτρα και τα όρια ηλικίας στα παιδιά.

Διάφορα αιθέρια έλαια και σε τι κάνουν καλό 🌿

Τα αιθέρια έλαια είναι συμπυκνωμένα εκχυλίσματα από φυτά, η σύνθεση των οποίων σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και στις μέρες μας δεν είναι ακόμη 100% γνωστή αφού περιέχουν πολλές διαφορετικές δραστικές και υποστηρικτικές ουσίες.

Αλλά από την εμπειρία αιώνων θεραπείας όμως, γνωρίζουμε ποιες ιδιότητες έχουν διαφορετικά έλαια:

Μανταρίνι - διεγείρει την πέψη, χαλαρώνει

Πορτοκάλι - εξισορρόπηση, βελτίωση της διάθεσης

Λεμόνι - προάγει τη συγκέντρωση, αντιφλεγμονώδες

Μάραθος - αποχρεμπτικό, ενδυνάμωση, κατά του μετεωρισμού

Χαμομήλι - καταπραϋντικό, αντιφλεγμονώδες

Ρόδο - προώθηση του ύπνου, εναρμόνιση

Λεβάντα - προάγει τον ύπνο, ανακουφίζει από το άγχος

Γεράνι - αντιφλεγμονώδες, αναζωογονητικό

Μαντζουράνα - θερμαντικό, αποχρεμπτικό, ηρεμιστικό

Αγγελική (ρίζα) - σπασμολυτικό, χαλαρωτικό

Πότε βοηθούν τα αιθέρια έλαια το παιδί μου; 🧒🏻

Υπάρχουν πολλές χρήσεις στα παιδιά, μερικές μόνο από τις οποίες θα αναφέρω εδώ. Οι ειδικοί για τα αιθέρια έλαια είναι οι αρωματοθεραπευτές, τους οποίους προτείνω να συμβουλευτείτε αν ταλαιπωρείστε με χρόνια προβλήματα.

Τα περισσότερα παιδιά κρυολογούν ξανά και ξανά και ως εκ τούτου οι γονείς είναι πολύ εξοικειωμένοι με τα συμπτώματα.

Για να διευκολύνετε την αναπνοή, μπορείτε να αναμείξετε 10 ml ελαιόλαδου με 2 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο «Eukalyptus radiata» και να το τρίψετε στο στήθος του παιδιού σας.

Εάν ακολουθεί το παιδί σας ομοιοπαθητική, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μέντα, καμφορά και σύμφωνα με μερικές σχολές και ευκάλυπτο. Κυρίως η μέντα και η καμφορά, σε μικρότερο βαθμό και ο ευκάλυπτος μπορούν να αναιρέσουν την επίδραση των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων. Παράλληλα με ομοιοπαθητική θεραπεία προτιμήστε να προσθέσετε 2 σταγόνες λάδι λεβάντας ή μαντζουράνας σε 10 ml ελαιόλαδου.

Ο πονόκοιλος είναι επίσης ένα σύνηθες σύμπτωμα, ειδικά σε μικρότερα παιδιά. Εάν έχετε ήδη πάει στον παιδίατρο και δεν μπορείτε να βρείτε μια σωματική αιτία, τότε ψυχολογικοί παράγοντες όπως ο φόβος ή το άγχος ίσως να ευθύνονται για τον πόνο. Ένα μείγμα από 2 σταγόνες μάραθου ή χαμομηλιού και 10 σταγόνες ελαιόλαδου που εφαρμόζονται στο στομάχι μπορεί να βοηθήσει.

Τέτοια έλαια πωλούνται επίσης έτοιμα για μωρά, όπως το κοιλιακό λάδι της WELEDA, το οποίο είναι ένα μείγμα αμυγδαλέλαιο με κάρδαμο, χαμομήλι και λάδι μαντζουράνας.😴 Tα προβλήματα ύπνου μπορούν να αντιμετωπιστούν με έλαιο λεβάντας. Προσθέτετε 4 σταγόνες λάδι λεβάντας σε 20 σταγόνες ελαιόλαδο και τρίψτε την πλάτη και τα πέλματα του παιδιού σας με αυτό, μισή με μία ωρίτσα πριν τον ύπνο.

🤯 Προβλήματα συγκέντρωσης στα παιδιά σχολικής ηλικίας θα μπορούσατε να τα βοηθήσατε με αιθέριο έλαιο λεμονιού ή μανταρινιού ή περγαμόντου. Εδώ λειτουργεί καλύτερα η χρήση μιας συσκευής αρωματοθεραπείας ή Aromadiffuser (βλέπε φωτό αρκετά πιο κάτω στο άρθρο).

🐝 Τα τσιμπήματα εντόμων αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής για γονείς και παιδιά το καλοκαίρι. 'Ετσι μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε διαθέσιμο λίγο έλαιο λεβάντας και να το εφαρμόζετε στο τσίμπημα.

🚢 Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη ναυτία. Γνωρίζατε επίσης ότι μπορείτε εναλλακτικά να βάλετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου τζίντζερ σε ένα πανάκι και να αφήσετε το παιδί σας να το μυρίσει;

Εάν το παιδί σας έχει ευαίσθητο δέρμα και επομένως δεν είστε σίγουροι αν μπορείτε να εφαρμόσετε το λάδι, τότε απλώς τρίψτε το στα πέλματα των ποδιών του. Αυτό είναι ασφαλές και αποτελεσματικό (ακόμη και με φωτοτοξικά έλαια όπως το έλαιο περγαμόντου).
Πώς πρέπει να χορηγείτε τα αιθέρια έλαια;

Για παιδιά έως 14 ετών, τα έλαια πρέπει να αραιώνονται πολύ σημαντικά.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο λόγος ανάμειξης πρέπει να είναι 99: 1, δηλαδή 99 μέρη ελαιολάδου προς ένα μέρος αιθέριου ελαίου. Πρέπει να προσθέσετε 20 σταγόνες αιθέριου ελαίου (20 σταγόνες = 1 ml) σε 99 ml ελαιόλαδου.

Για παιδιά άνω των 14 ετών και ενήλικες, η αναλογία είναι 97: 3.
Όρια ηλικίας για τα αιθέρια έλαια

Τα νεογνά και τα μικρά παιδιά έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα και βλεννογόνους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αντιδράσουν πολύ έντονα (π.χ. δύσπνοια, κράμπες, μειωμένη συνείδηση) ακόμα και με μερικές σταγόνες αραιωμένου λαδιού. Επομένως, πρέπει να αποφύγετε τη χρήση ελαίων καμφοράς, θυμαριού, ευκαλύπτου και μέντας έως την ηλικία των 2 ετών.


Ήπια έλαια όπως ο μάραθος, το χαμομήλι ή η λεβάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ηλικία των 4 μηνών έως την ηλικία των 6 ετών. Αλλά θα το συζητούσα πρώτα με έναν αρωματοθεραπευτή ή έναν παιδίατρο.

Από την ηλικία των 6 ετών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν όλα τα αιθέρια έλαια στην αραίωση που περιγράφεται παραπάνω.
Τι πρέπει να προσέξετε ως αρχάριος στη χρήση των αιθέριων ελαίων;

Το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε πρώτα έναν αρωματοθεραπευτή που έχει ιδέα για όλα αυτά. Δεν έχουμε όμως όλοι στην περιοχή μας, γι 'αυτό έγραψα τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς.
Βιβλία αρωματοθεραπείας

Αποκτήστε ένα βιβλίο αρωματοθεραπείας και ξεκινήστε τη θεραπεία απλών παθήσεων. Υπάρχουν ορισμένα γενικά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη και πρόσθετα προληπτικά μέτρα για τα παιδιά, τα οποία θα περιγράψω παρακάτω.

Υπάρχουν λίγα βιβλία για την αρωματοθεραπεία στα Ελληνικά - Σας παραθέτω δύο από αυτά, το βιβλίο του Νίκου Χρηστίδη «Αρωματοθεραπεία» και το πολύ όμορφο «Αρωματοθεραπεία-Συμβουλές και μυστικά» της J. Harding.
Δεν ξέρω βιβλία στα Ελληνικά ειδικά για αρωματοθεραπεία σε παιδιά. Στα Αγγλικά υπάρχει το βιβλίο της Worwood “Aromatherapy for the Healthy Child”:Αν μιλάτε επίσης Γερμανικά, τότε μπορώ να προτείνω αυτά τα βιβλία για αρωματοθεραπεία σε παιδιά, κατ’ αρχήν το πολύ καλό “SOS Hustenzwerg”:καθώς και το επίσης πολύ καλό “Duftmedizin für Kinder”:Γενικές πληροφορίες για τη χρήση αιθέριων ελαίων

Όταν αγοράζετε αιθέρια έλαια, πρέπει να προσέχετε τα εξής:


Θα πρέπει να είναι 100% καθαρό αιθέριο έλαιο


Προτιμήστε έλαια που έχουν παραχθεί στην Ευρώπη


Εάν είναι δυνατόν από βιολογική γεωργία


Κοιτάξτε οπωσδήποτε την ημερομηνία λήξης! Τα αιθέρια έλαια οξειδώνονται σε επαφή με οξυγόνο (με άλλα λόγια… ταγγίζουν) και μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα.


Όταν το χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά, πρέπει να εφαρμόσετε το λάδι σε μια μικρή περιοχή του δέρματος. Εάν εμφανιστεί κοκκινίλα ή/και κνησμός μετά από 5-10 λεπτά, δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και πρέπει να δοκιμάσετε ένα πιο ήπιο έλαιο.

Παιδιά κάτω των 2 ετών, έγκυες και ηλικιωμένοι πρέπει να χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια υπό την καθοδήγηση ειδικού.
Προφυλάξεις στα παιδιά

Εάν χρησιμοποιούνται λανθασμένα, τα αιθέρια έλαια μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά. Επομένως, τηρήστε πρόσθετα προληπτικά μέτρα:

Κρατήστε τα αιθέρια έλαια ασφαλή από τα παιδιά


Εάν υπάρχει, διαβάστε τις πληροφορίες στο ένθετο της συσκευασίας


Μετά την εφαρμογή φωτοευαίσθητων ελαίων, προστατεύστε το δέρμα από το φως του ήλιου


ΜΗΝ εφαρμόζετε αδιάλυτο λάδι στο πρόσωπο, τα μάτια, το στόμα και τους βλεννογόνους


Δεν χρησιμοποιούμε καμφορά, ευκάλυπτο, θυμάρι ή μέντα σε μωρά και νήπια
Συσκευή αρωματοθεραπείας: υπάρχουν και πανάκριβες, αλλά δεν κάνουν απαραίτητα καλύτερη δουλειά από αυτήν εδώ ⬆️


Συμβουλές για τη χρήση αιθέριων ελαίων
Ανάλογα με την πάθηση, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια:

Εντριβές - Όπως περιγράψαμε παραπάνω, η πλάτη και τα πέλματα των ποδιών είναι περιοχές που μπορούμε να κάνουμε εντριβές. Θυμίζω πως χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια πολύ αραιωμένα σε κάποιο λάδι βάσης (π.χ. ελαιόλαδο).

Διάχυση στην ατμόσφαιρα - Τα λάδια απελευθερώνονται απευθείας στον αέρα του δωματίου και τα εισπνέουμε. Μπορείτε να το κάνετε με διαφορετικούς τρόπους:


Πάρτε μια παλιά ξύλινη κουτάλα, στάξτε μερικές σταγόνες λάδι στην κουτάλα και αφήστε την στο δωμάτιο


Βάλτε μερικές σταγόνες ελαίου στην άκρη του μαξιλαριού ή του στρώματος ένα μαξιλάρι


Χρησιμοποιήστε λάμπα ή συσκευή αρωματοθεραπείας
Για ποιον άλλο σκοπό μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αιθέρια έλαια;

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο άρωμα δωματίου ή να απαλλαγείτε από δυσάρεστες οσμές.

Εάν σας αρέσει να φτιάχνετε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια, π.χ. χρησιμοποιήστε τα σε κηραλοιφές ή σαπούνια ή οδοντόπαστα και δημιουργήστε το δικό σας μείγμα.

Πολλά αιθέρια έλαια έχουν επίσης απολυμαντική δράση και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε οικιακά καθαριστικά ή να βάλετε μερικές σταγόνες στο πλυντήριο.

Αιθέρια Έλαια για Παιδιά — Ολιστική Παιδίατρος - Ανοσολόγος, Ομοιοπαθητική για παιδιά, Βελονισμός (kemper.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου