Σπειραία, στα αγγλικά spiraea, ένα φυτό με εξίσου πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Είναι ένα γένος θάμνων (περίπου 80-100) με μεγαλύτερη ποικιλία στην Ανατολική Ασία. Αλλιώς ονομάζεται ‘Η βασίλισσα του λιβαδιού’, λόγω των λευκών λουλουδιών που περιέχει.


Η σπειραία χαρακτηρίζεται από μακρά ιστορία ιατρικής χρήσης από τους ντόπιους Αμερικανούς ως τσάι βοτάνων.

Η σπειραία όπως και όλα τα βότανα περιλαμβάνονται από φαρμακευτικές ιδιότητες, όπως αντιοξειδωτικές, στυπτικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, διουρητικές και τονωτικές , οι οποίες δίνουν στο βότανο ένα καλό εύρος πρακτικών χρήσεων.

Δυσπεψία

Βοηθά στη πέψη του στομάχου αλλά λειτουργεί και ως γενικός χωνευτικός τονωτικός παράγοντας. Είναι επίσης αποτελεσματικό στην ανακούφιση της δυσπεψίας του οξέος. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η εσωτερική επένδυση του στομάχου προστατεύεται από το βότανο, ενώ παράλληλα παρέχει θετικά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Πόνος και αρθρίτιδα

Παλαιότερα, στη παραδοσιακή λαϊκή ιατρική, το βότανο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για πόνο και φλεγμονή των αρθρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του ρευματισμού, της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε σαλικυλικό άλας, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις, ενώ οι αναλγητικές ιδιότητές του μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποφυγή οποιουδήποτε πόνου.

Αντιοξειδωτικό

Λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής του ικανότητας, προστατεύεται ο οργανισμός από τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και των εκφυλιστικών καταστάσεων του εγκεφάλου. Μέσω αυτού επιπλέον, προστατεύεται ο οργανισμός από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

Συγκεκριμένη μελέτη σε ποντίκια τα οποία τράφηκαν από το συγκεκριμένο βότανο για μια περίοδο 5 ημερών, έχει αποδείξει το θετικό αποτέλεσμα ως προς τη προστασία του ήπατος.

Πυρετός και πόνος

Μία άλλη από τις ιδιότητες που έχει είναι η μείωση του πόνου και η καταπράυνση του πυρετού. Μια μικρή ποσότητα της ρίζας του φυτού μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία ημικρανιών και πονοκεφάλων. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές, είναι πιθανόν αποτελεσματικό λόγω των αναλγητικών ενώσεων που βρίσκονται στο βότανο που έχουν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με την ασπιρίνη.

Διάρροια

Εκτός από τη βελτίωση της πέψης και την ανακούφιση του οξέος, η σπειραία έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για τη θεραπεία της διάρροιας τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Υπάρχουν πολύ λίγες γνωστές παρενέργειες που σχετίζονται με το βότανο, αλλά σίγουρα θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν το δοκιμάσετε με πολύ μικρά παιδιά.

Διουρητικές ιδιότητες

Μέσω της ιδιότητας της διούρησης, το άτομο έχει μεγαλύτερη συχνότητα ούρησης με αποτέλεσμα τη πρόληψη διαφόρων νεφρικών καταστάσεων και λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Υγεία του δέρματος

Λόγω των φυσικών αντιοξειδωτικών και ενώσεων που περιέχονται στη Σπειραία, ο οργανισμός προστατεύεται από σημάδια της γήρανσης όπως ρυτίδες, πανάδες και στίγματα. Προστατεύεται επιπλέον το δέρμα από τις ακτίνες UV.

Παρά τις ευεργετικές του ιδιότητες, θα πρέπει να είναι προσεκτική η χορήγηση του ακολουθώντας πάντοτε τις οδηγίες του γιατρού αλλά και των ημερήσιων συνιστώμενων δόσεων.

Βιβλιογραφία
Barnaulov OD, Denisenko PP. Anti-ulcer action of a decoction of the flowers of the dropwort, Filipendula ulmaria (L.) Maxim [in Russian]. Farmakol Toksikol . 1980;43(6):700-705.
Newall C, Anderson LA, Phillipson JD. Herbal Medicines: A Guide for Health-Care Professionals . London, England: Pharmaceutical Press; 1996:191-192.
Σπειραία: θεραπευτικό βότανο – Medflora Academy