Η εχινάκεια είναι ένα πανίσχυρο και ωφέλιμο βότανο, το οποίο χρησιμοποιείται από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο προκειμένου να διατηρήσουν την καλή υγεία τους. Κάθε μέρος του φυτού αυτού, από τις ρίζες μέχρι τα πέταλα του λουλουδιού του, είναι πλούσιο σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά.

Με τη φήμη του φυσικού γιατρικού για το κρυολόγημα, πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν την εχινάκεια με τη μία ή την άλλη μορφή, είτε σαν τσάι, σαν συμπλήρωμα ή ακόμα και το ίδιο το φυτό. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις 11 αξιοθαύμαστους τρόπους με τους οποίους μπορεί η εχινάκεια να υποστηρίξει την υγεία σου.

Τι είναι όμως πραγματικά η εχινάκεια;

Πρόκειται για ένα ανθοφόρο φυτό από τη Βόρεια Αμερική και έχει υπάρξει στο αμερικάνικο τοπίο με τη μία ή την άλλη μορφή εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Αρχικά αναγνωρισμένο από τους ινδιάνους ως φάρμακο για τα τσιμπήματα των φιδιών, τους κολικούς και άλλες μολύνσεις, συνέχισε να υπάρχει ως βασικό στοιχείο ευεξίας μέχρι την εμφάνιση των αντιβιοτικών. Σήμερα, η εχινάκεια παραμένει ακόμα ένα από τα πιο αγαπημένα και ευρέως χρησιμοποιούμενα βότανα. Τα φυσικά γιατρικά για το κρυολόγημα, τα σιρόπια για τον βήχα, οι καραμέλες για το λαιμό και τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν όλα την εχινάκεια σαν βασικό συστατικό τους.

Όπως και άλλα βότανα, τα οφέλη της για την υγεία προέρχονται από μία ποικιλία θρεπτικών ουσιών που περιέχει, τα οποία περιλαμβάνουν πολυσακχαρίτες, αλκυλαμίδια, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, βιταμίνη C, σελήνιο και ψευδάργυρο.


Ποια είναι τα οφέλη της εχινάκεια για την υγεία μας;

#1: Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα
Περισσότερες από 14 κλινικές δοκιμές έχουν επιβεβαιώσει την ικανότητα της εχινάκεια να προωθεί την καλή υγεία του σώματός σου όλο το χρόνο. Άλλες έρευνες αποδεικνύουν ότι η εχινάκεια αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά συμπληρώματα για την εποχική ευεξία.

#2: Μειώνει τις κοκκινίλες και το πρήξιμο
Το συστηματικό πρήξιμο, η ερυθρότητα και η δυσφορία του σώματος μπορεί να προέρχεται από ποικίλες πηγές, συμπεριλαμβανομένης μίας ανθυγιεινής διατροφής ή της εντατικής άσκησης. Όταν καταναλώνεις την εχινάκεια ή εφαρμόζεις στο σώμα σου προϊόντα φροντίδας του δέρματος τα οποία περιέχουν αιθέριο έλαιο από εχινάκεια, τότε μπορείς να μειώσεις και να ανακουφίσεις τον ερεθισμό των ιστών.

#3: Προωθεί την υγεία των κυττάρων
Η κατανάλωση της εχινάκεια προωθεί την υγεία των προστατευτικών κυττάρων στο σώμα σου. Πολλές από τις ενώσεις που υπάρχουν στην εχινάκεια υποστηρίζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και ενθαρρύνουν την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων.

#4: Διευκολύνει τη μεταφορά του οξυγόνου
Η εχινάκεια μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα σου. Επίσης, αυξάνει την παραγωγή ερυθροποιητίνης στον μυελό των οστών, πράγμα που συνεπάγεται την αύξηση της παραγωγής των ερυθρών κυττάρων και της ικανότητας του αίματος να μεταφέρει το οξυγόνο.

#5: Υποστηρίζει την στοματική υγιεινή
Η εχινάκεια έχει αξιολογηθεί σε συνδυασμό με άλλα βότανα, όπως η λεβάντα και το φασκόμηλο και έχει ανακαλυφθεί ότι μειώνει την κακή αναπνοή. Πιστεύεται ότι αυτή η δράση της οφείλεται εν μέρει στην ικανότητα της εχινάκεια να εξουδετερώνει τους επιβλαβείς οργανισμούς που προκαλούν κακή αναπνοή.

#6: Ανακουφίζει από τη φυσική δυσφορία
Οι Ιθαγενείς Αμερικάνοι χρησιμοποιούσαν την εχινάκεια για να ελαττώσουν τους πόνους. Σήμερα, έρευνες έχουν αποδείξει την δυναμική της στην προώθηση της ανακούφισης μετά από κάποια επέμβαση.

#7: Ενθαρρύνει την υγεία του δέρματος
Η εχινάκεια υποστηρίζει την επιδερμίδα συμβάλλοντας στην απομάκρυνση των κηλίδων και του ερεθισμού. Άλλες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος και στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων.

#8: Συμβάλλει στην άνω αναπνευστική υγεία
Η εχινάκεια βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα βότανα όσον αφορά την υποστήριξη της υγείας του άνω αναπνευστικού συστήματος, ακόμα και στα παιδιά. Μία μελέτη ανακάλυψε ότι οι επιβάτες που ταξίδευαν με αεροπλάνο και είχαν πάρει χάπια με εχινάκεια πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης παρουσίαζαν λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα.

#9: Σου προσφέρει αντιοξειδωτικά
Η εχινάκεια αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, τα φλαβονοειδή, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.

#10: Συμβάλλει στη φυσιολογική γήρανση
Αν και είναι απαραίτητη κάποια έρευνα σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί αυτός ο ισχυρισμός, τα αποτελέσματα από μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η εχινάκεια μπορεί να προσφέρει μία αντιγηραντική δράση. Σε μία έρευνα, προσφερόταν η εχινάκεια ως συμπλήρωμα προκειμένου να αυξηθεί η διάρκεια ζωής των ποντικών που γερνούσαν φυσιολογικά.

#11: Μπορεί να βοηθήσει στη μάχη κατά του καρκίνου

Έχει υπάρξει αξιοθαύμαστη έρευνα σχετικά με τα οφέλη της εχινάκεια στον καρκίνο του εγκεφάλου, όπως δημοσιεύθηκε στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας(ΗΠΑ). Εκτός από αυτό, η φαρμακευτική αξία των φυτοχημικών που υπάρχουν στην εχινάκεια αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη και φανερώνει ότι αυτοί οι παράγοντες, όπως και τα φυτοχημικά που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί σε άλλα βότανα, μπορεί να αποτελούν πολύτιμα εργαλεία στην καταπολέμηση των όγκων.